SPOŠTOVANI STARŠI, DRAGI OTROCI!

V V PRAVLJICAH, KI SO MI JIH V OTROŠTVU PRIPOVEDOVALI ALI PA SEM JIH PREBRAL, SEM SE VELIKOKRAT LAHKO PRIMERJAL Z RAZLIČNIMI JUNAKI. ŽELJE, KI SE V PRAVLJIČNEM SVETU URESNIČUJEJO, NISO NIČ DRUGAČNE KOT TISTE, O KATERIH SANJAMO V STVARNOSTI, LE DA SE V DOMIŠLJIJSKEM SVETU VEDNO VSE SREČNO IZIDE. DOBRA VOLJA, KI PLEMENITI ŽELJO DOSEČI TISTO, PO ČEMER HREPENIMO, MNOGOKRAT PRIPELJE DO ŽELENEGA CILJA. IN TO VERO MORAMO IMETI VSI - NE GLEDE NA TO, V KAKŠNIH OKOLIŠČINAH SE ZNAJDEMO.

DA BI DOMIŠLJIJSKI SVET PRIBLIŽAL OTROKOM, SEM SE ODLOČIL PISATI PRAVLJICE, KI OHRANJAJO UPANJE NA BOLJŠI JUTRI. ALI MI BO USPELO, PA JE ODVISNO OD VAS, DRAGI OTROCI. ŽELIM, DA BI VAM MOJE PRAVLJICE POLEPŠALE DAN IN PRIVABILE NASMEŠEK NA USTNICE.

VSE KNJIGE SI LAHKO IZPOSODITE V KNJIŽNICAH, NEKATERE CELO V TRSTU IN CELOVCU!

V OKVIRU BRALNE ZNAČKE NASTOPAM S PRAVLJICAMI V NIŽJIH RAZREDIH OSNOVNIH ŠOL, Z AVTOBIOGRAFSKO ZGODBO >KLJUČ BREZDOMCA< PA V VIŠJIH RAZREDIH, NA SREDNJIH ŠOLAH IN FAKULTETAH.

ZA KAKRŠNOKOLI SODELOVANJE Z MANO (NASTOPI, SPONZORSTVA, ZANIMIVI PROJEKTI, IN DRUGE AKTIVNOSTI) ME NAJDETE NA NASLOVU OZ. ŠTEVILKI NAVEDENI NA KONCU INTERNETNE STRANI.Lun

* Slovenski jezik                                      LUNA

VISOKO NA NEBU JE SIJALA LUNA IN SE BOHOTILA V SVOJI SVETLOBI. NEKATERI LJUDJE SO VANJO ZRLI Z OBČUDOVANJEM, MEDTEM KO SO DRUGI OB POGLEDU NANJO NEGODOVALI, SAJ JE S SVOJIM MOGOČNIM SIJEM VELIKOKRAT MOTILA NJIHOV SPANEC. MED NJENIMI OBČUDOVALCI STA BILA TUDI NOVAKOVA MAGDA IN JOŽE, KI SE JIMA JE NA NOČ, KO JE BILA LUNA NAJBOLJ POLNA, RODILA DEKLICA VELIKIH ZELENIH OČI IN RDEČIH LIC. ZARADI  LEPE, Z LUNO OBSIJANE NOČI STA JO POIMENOVALA LUNA. MALA LUNA JE NAJPREJ SESALA MLEKO PRI MAMICI, KASNEJE PA JE ŽE POPRIJELA ZA STEKLENIČKO IN OB POMOČI STARŠEV NAREDILA PRVE KORAKE. ZA VSAK ROJSTNI DAN JE DOBILA KAKŠNO PRIKUPNO IGRAČO, S KATERO SE JE Z VESELJEM IGRALA. STARŠI SO BUDNO SPREMLJALI NJENO IGRO IN JO VEČKRAT OPOZORILI, ČESA NE SME POČETI, DA SE NE BI POŠKODOVALA.

DRAGI OTROCI!
MALA LUNA IN DAVID NISTA EDINA, KI SO JU VRSTNIKI ŽE VSE OD OTROŠTVA ZBADALI, ZATO JE PRAV, DA S TO PRAVLJICO SPOZNATE, DA TAKŠNO RAVNANJE VSAKOMUR POVZROČA BOLEČINO. VSAK OD NAS BI SE LAHKO ZNAŠEL NA NJUNEM MESTU. NE GLEDE NA TO, DA SMO SI RAZLIČNI, SMO VSI ENAKI.

* Translated in German:                                   LUNA

HOCH OBEN AM NACHTHIMMEL SCHIEN DER MOND IN SEINEM ÜPPIGEN LICHT. UNTEN AUF DER ERDE VERSUCHTE MANCH EINER VERGEBLICH, UNGESTÖRT VOM HELLEN MONDSCHEIN IN DEN SCHLAF ZU VERSINKEN, WÄHREND ANDERE BEWUNDERND ZU IHM HINAUFSCHAUTEN. AUCH MAJA UND JOSEPH NOWAK STAUNTEN IMMER WIEDER ÜBER DEN PRÄCHTIGEN HIMMELSKÖRPER. EINES NACHTS, ALS DER MOND AM VOLLSTEN WAR, BEKAMEN SIE EINE TOCHTER MIT GROSSEN GRÜNEN AUGEN UND ZARTROTEN WANGEN. SIE WURDE WEGEN DER SCHÖNEN, MONDBESCHIENENEN NACHT LUNA GENANNT. DAS HEISST NÄMLICH MOND.

LIEBE KINDER,
LUNA UND DAVID SIND NICHT DIE EINZIGEN KINDER, DIE STÄNDIG SPÖTTELEIEN VON ANDEREN AUSGESETZT SIND. IHR SOLLT ALSO WISSEN, DASS SOLCHES VERHALTEN JEDEM SCHMERZEN VERURSACHT. JEDER VON UNS KÖNNTE MAL SO BEHANDELT WERDEN. AUCH WENN WIR ALLE UNTERSCHIEDLICH SIND, SO SIND WIR DOCH ALLE GLEICH!

* Translated in English:                                   LUNA

HIGH UP IN THE SKY THE MOON SHINED LUXURIOUSLY WITH HER SILVER LIGHT. SOME PEOPLE GAZED AT HER IN ADMIRATION WHILE OTHERS JUST GRUMBLED AT THE SIGHT OF HER FOR DISTURBING THEIR SLEEP WITH HER POWERFUL GLOW. AMONG HER ADMIRERS WERE MARGARET AND JOHN NOVAK, TO WHOM ONE NIGHT, WHEN THE MOON WAS AT ITS FULLEST, A GIRL WITH BIG GREEN EYES AND RED CHEEKS WAS BORN. BECAUSE OF THE BEAUTIFUL, MOONLIT NIGHT, THEY NAMED HER LUNA, AFTER ONE OF THE MOON'S MANY NAMES. THE LITTLE LUNA WAS NURSED BY HER MOTHER AT FIRST, BUT LATER SHE COULD HOLD A BOTTLE BY HERSELF, AND WITH HER PARENTS' HELP SHE MADE HER FIRST STEPS. FOR EVERY BIRTHDAY SHE GOT SOME LOVELY TOY, WITH WHICH SHE ENJOYED PLAYING. HER PARENTS AFFECTIONATELY WATCHED HER PLAYING AND OFTEN REMINDED HER WHAT SHE SHOULD NOT DO SO THAT SHE WOULD NOT HURT HERSELF. SOON, LUNA'S HAPPY FACE BECOME ADORNED WITH BROWN CURLS, FROM WHICH HER EARS STUCK OUT SLIGHTLY AWKWARDLY, BUT LUNA AND HER PARENTS NEVER GAVE THAT MUCH THOUGHT.

DEAR CHILDREN,
LUNA AND DAVID ARE NOT THE ONLY ONES WHO HAVE BEEN TEASED BY THEIR PEERS EVER SINCE THEY WERE CHILDREN. READING THIS STORY YOU CAN SEE HOW MUCH PAIN SUCH BEHAVIOUR CAN CAUSE, AND ANY OF US COULD BE IN THEIR PLACE. EVEN IF WE ARE DIFFERENT, WE ARE ALL THE SAME!

* Translated in Croatian:                                   LUNA

VISOKO NA NEBU SJAO JE MJESEC I BUJAO U SVOJOJ SVJETLOSTI. NEKI SU LJUDI U NJEGA GLEDALI S OBOŽAVANJEM, DOK SU DRUGI PRI POGLEDU NA NJEGA NEGODOVALI JER JE SVOJIM SNAŽNIM SJAJEM ČESTO OMETAO NJIHOV SAN. MEĐU NJEGOVIM OBOŽAVATELJIMA BILI SU I MAGDA I JOŽE NOVAK, KOJIMA SE U NOĆI PUNOG MJESECA RODILA DJEVOJČICA VELIKIH ZELENIH OČIJU I CRVENIH OBRAŠČIĆA. ZBOG LIJEPE, MJESECOM OBASJANE NOĆI, NAZVALI SU JE LUNA.

MALA JE LUNA NAJPRIJE SISALA MAJČINO MLIJEKO, KASNIJE JE PRIHVATILA BOČICU I UZ POMOĆ RODITELJA UČINILA PRVE KORAKE. ZA SVAKI JE ROĐENDAN DOBILA KAKVU ZGODNU IGRAČKU KOJOM SE VESELO IGRALA. RODITELJI SU BUDNO PRATILI NJEZINU IGRU I ČESTO JE UPOZORAVALI ŠTO NE SMIJE ČINITI DA SE NE OZLIJEDI. USKORO JE LUNINO LIJEPO LICE POČELA KRASITI SMEĐA KOVRČAVA KOSA IZ KOJE SU MALO NESPRETNO STRŠALE UŠI. TIME SE RODITELJI I LUNA NISU ZAMARALI.

DRAGA DJECO!
MALA LUNA I DAVID NISU JEDINI KOJE SU VRŠNJACI ZAFRKAVALI JOŠ OD DJETINJSTVA. I DOBRO JE DA U OVOJ PRIČI SHVATITE DA TAKVO PONAŠANJE SVAKOME NANOSI BOL. SVATKO OD NAS MOGAO BI SE NAĆI NA NJIHOVOM MJESTU. BEZ OBZIRA NA TO ŠTO SMO RAZLIČITI, SVI SMO JEDNAKI.

  NAZAJ NA PRVO STRAN


| Stand No.: 5.0 C910 | www.pravljice.com | Email: francirogac555@hotmail.com | Phone: 00 386 40 246 271 |