SPOŠTOVANI STARŠI, DRAGI OTROCI!

V V PRAVLJICAH, KI SO MI JIH V OTROŠTVU PRIPOVEDOVALI ALI PA SEM JIH PREBRAL, SEM SE VELIKOKRAT LAHKO PRIMERJAL Z RAZLIČNIMI JUNAKI. ŽELJE, KI SE V PRAVLJIČNEM SVETU URESNIČUJEJO, NISO NIČ DRUGAČNE KOT TISTE, O KATERIH SANJAMO V STVARNOSTI, LE DA SE V DOMIŠLJIJSKEM SVETU VEDNO VSE SREČNO IZIDE. DOBRA VOLJA, KI PLEMENITI ŽELJO DOSEČI TISTO, PO ČEMER HREPENIMO, MNOGOKRAT PRIPELJE DO ŽELENEGA CILJA. IN TO VERO MORAMO IMETI VSI - NE GLEDE NA TO, V KAKŠNIH OKOLIŠČINAH SE ZNAJDEMO.

DA BI DOMIŠLJIJSKI SVET PRIBLIŽAL OTROKOM, SEM SE ODLOČIL PISATI PRAVLJICE, KI OHRANJAJO UPANJE NA BOLJŠI JUTRI. ALI MI BO USPELO, PA JE ODVISNO OD VAS, DRAGI OTROCI. ŽELIM, DA BI VAM MOJE PRAVLJICE POLEPŠALE DAN IN PRIVABILE NASMEŠEK NA USTNICE.

VSE KNJIGE SI LAHKO IZPOSODITE V KNJIŽNICAH, NEKATERE CELO V TRSTU IN CELOVCU!

V OKVIRU BRALNE ZNAČKE NASTOPAM S PRAVLJICAMI V NIŽJIH RAZREDIH OSNOVNIH ŠOL, Z AVTOBIOGRAFSKO ZGODBO >KLJUČ BREZDOMCA< PA V VIŠJIH RAZREDIH, NA SREDNJIH ŠOLAH IN FAKULTETAH.

ZA KAKRŠNOKOLI SODELOVANJE Z MANO (NASTOPI, SPONZORSTVA, ZANIMIVI PROJEKTI, IN DRUGE AKTIVNOSTI) ME NAJDETE NA NASLOVU OZ. ŠTEVILKI NAVEDENI NA KONCU INTERNETNE STRANI.Lun

* Slovenski jezik:                       KLJUČ BREZDOMCA

POSVETILO

KNJIGO POSVEČAM VSEM TISTIM, KI SO ME SPREMLJALI NA POTI. TISTI, KI STE BILI IN STE ODŠLI, TISTI, KI STE BILI IN STE ŠE VEDNO, IN TISTI, KI BOSTE PRIŠLI. Z VSEM BISTVOM JE NAJBOLJ NAMENJENA TISTIM, KI IŠČETE SVOJ GLAS, TISTIM, KI STE ALI SE BOJITE, DA BI ZAŠLI, TISTIM, KI NE SLIŠITE JEZIKA DRUGAČNOSTI, MLADOSTNIŠKIH NAPAK, A BI SE RADI PODALI V SVET RAZUMEVANJA IN SLIŠANJA. TISTIM, KI STE ŽE OBUPALI IN STE SI ZAPRLI VRATA IZHODA, TISTIM, KI VAM JE ŽIVLJENJE NA ROBU TUJE IN NE VIDITE TOPLINE, KI VAS OBDAJA, TISTIM, KI IMATE MOČ, DA DRUGIM ODPIRATE ALI ZAPIRATE MOŽNOSTI, TISTIM, KI NE VIDITE SMISLA V ŠOLI, SEBI ALI DRUGIH. VSEM VAM, DA BI VIDELI, KAKO MALO JE POTREBNO, DA SE LAHKO ZAPREJO VRATA NASMEHA, IN KAKO VELIKO TER MALO HKRATI, DA JIH SPET ODPREMO.

PREDGOVOR

V TEJ ZGODBI BOM SPREGOVORIL O DRUGAČNEM POMENU CESTE, KI ČLOVEKA PRIPELJE NA DNO DRUŽBENE LESTVICE IN GA UJAME V ZAČARANI KROG. VEDNO SEM SI PREDSTAVLJAL, DA NEKDO POSTANE BREZDOMEC, POTEM KO MU NE GRE VEČ V SLUŽBI, ZAKONSKEM RAZMERJU OZIROMA KO NALETI NA DOLOČEN SPLET NEPREMAGLJIVIH OVIR. ZAME SE JE TO DOGAJALO NEKJE ZUNAJ, DALEČ STRAN OD MENE. DRUGIM. KOT MLAD PANKER, KI JE TAVAL OD METALCEV, PANKERJEV IN SKINOV, SI NISEM NITI ZAMIŠLJAL, DA BOM ŽE PRI ŠESTNAJSTIH LETIH SPOZNAL KRUTOST CESTNEGA ŽIVLJENJA. IZKUSIL SEM, DA SE TO LAHKO ZGODI TUDI ZELO MLADEMU ČLOVEKU, KI SE ZARADI DOLOČENIH OKOLIŠČIN UPRE ŠOLSKEMU SISTEMU, STARŠEM IN KONEC KONCEV SEBI.

ZAKAJ NAPISATI RESNIČNO ZGODBO? UPORNIŠTVO, RODILA GA JE MOJA MOČNA ADOLESCENCA, ME JE PRIPELJALO NA PRAGOVE ŠTEVILNIH OVIR, IN TI SO V SEBI NOSILI RAZOČARANJA, PADCE IN ČUSTVENE KRIZE. NAPISATI ZGODBO O BITKI, BOJEVAL SEM JO V SEBI IN Z DRUGIMI, MI JE NAREKOVALA ŽELJA, DA BI Z NJO LAHKO REŠIL VSAJ ENO BORBO, KI JO MORDA V SEBI VOJSKUJE KDO IZMED VAS. PRI TEM SO ME SPREMLJALI ŠTEVILNI NEPOJASNLJIVI DOGODKI. ZA TISTE, KI VERJAMETE ZGOLJ V MATERIALNI SVET, BODO LE S TEŽAVO DOJEMLJIVI KOT RESNIČNI. VENDAR MOJ NAMEN NI DOKAZOVATI  RESNIČNOST, AMPAK POSREDOVATI TISTO, KAR SE MI JE RESNIČNO ZGODILO NA POTI DO SPOZNANJA, IN JE POMENILO PRELOMNICO V MOJEM ŽIVLJENJU. TI DOGODKI SO BILI PODOBNI POTOVANJU SKOZI PREDOR ONKRAJ MEJNE RESNIČNOSTI, KJER SO SE POJAVILI MISTIČNI LJUDJE. ENEGA IZMED NJIH, SPOZNAL SEM GA ZELO NENAVADNO, SEM POIMENOVAL ANGEL VARUH. SREČAL SEM GA LETA 1997 NA STOPNICAH PRED FRANČIŠKANSKO CERKVIJO. BIL JE SKRIVNOSTEN, STAREJŠI GOSPOD, NAMENIL MI JE BESEDE: >YOU WILL SEE THE WAY. BE CAREFULL IN YOUR LIFE.< (>VIDEL BOŠ POT. BODI PREVIDEN V ŽIVLJENJU.<) ALI SEM JO RES?

* MY LATEST PUBLISHED LITERARY WORK IS MY AUTOBIOGRAPHY, WHICH TELLS OF MY LIFE LIVING HOMELESS ON THE STREET AND MY EARLY PUNK (ONE CHAPTER TRANSLATED IN ENGLISH):

A KEY TO THE HOMELESS MAN

SCHOOL - YES OR NO

THE STREET ... IT'S HARD AND COLD, REGARDLESS OF THE TIME OF YEAR. IT'S A CARDBOARD BOX, A RADIATOR AND LACK OF SLEEP. SADNESS AND CORROSION ... REGRET AND DESPAIR. IT'S FLEETING MOMENTS OF JOY, ENCLOSED IN A VICIOUS CIRCLE THAT ACHES INCESSANTLY. FREEDOM AND CAGE AT THE SAME TIME. LIKE ALCOHOL ... A GRASSY PATCH OF FUN, AS WELL AS TREADING OVER ONESELF.
A MAGIC SOLUTION AND A MERCILESS END. SWEET SLEEP AND AN EVER CRUELER REALITY. IT'S THE SWEETEST SMILE AND THE LONGEST TEAR. REBELLION AND DENIAL, BUT ALSO A CHOICE. TODAY, I WOULD CHOOSE DIFFERENTLY. RIGHT FROM THE START, I WOULDN'T LOOK FOR SHORTCUTS THAT ONLY SPAWNED MORE SHORTCUTS UNTIL THE TRIP ITSELF GOT LONGER AND HARDER. RIGHT AWAY, I WOULD CHOOSE PERSEVERANCE AND STRUGGLE AND MYSELF, THE WAY I AM BECOMING TODAY. BUT I WAS THERE, AND ALL I HAD LEFT WAS THE THOUGHT THAT I COULD STILL REACH FOR IT, THAT IT WASN'T TOO LATE, AND THAT THE DAY ALWAYS COMES TO PAY THE BILL.

ACTUALLY, WE ARE ALL HOMELESS, SEARCHING FOR A KEY TO OURSELVES AND TO HAPPINESS. LET THIS STORY TELL THAT LIFE IS BEAUTIFUL IF WE PERSEVERE AND TAKE HEED TO OURSELVES. IF IT HELPS ONE SINGLE PERSON REACH A DECISION MORE EASILY, IT WILL HAVE ACHIEVED ITS PURPOSE. 

  NAZAJ NA PRVO STRAN


| Stand No.: 5.0 C910 | www.pravljice.com | Email: francirogac555@hotmail.com | Phone: 00 386 40 246 271 |